15. kesäkuuta 2012

Minkä takia ilmastonmuutos ei enää kiinnostaIlmastonmuutos on ikävä termi. Se ei enää myy niin monelle kuin aikaisemmin, sillä ilmastonmuutoksesta puhuminen on leimattu jonkinlaisille viherhipeille ja tuhon päivän saarnaajille. Eikä edes syyttä suotta, sillä uskottavuus on mennyt, kun sillä aletaan rahastaa. Se kuulostaa aivan samalta kuin katolisen kirkon toiminta keskiajalla, jolloin syntejä voi ostaa pois. Monilla ilmastonmuutoksen päämiehillä USA:ssa on niin monta autoa ja rahaa niin ettei... Ja miten se sanonta meni. Uskottavuus myös meni osan silmissä silloin, kun ilmastonlämpeneminen muuttui ilmastonmuutokseksi. Alkoi tuntua, että aivan sama mitä tapahtuu, se on kylmempää/kuumempaa/myrskyisempää/lumisempaa kuin viitenkymmeneen vuoteen.

Koska ilmastonmuutos on sanana inhottava ja epäuskottava, en halua käyttää sitä. Sen sijaan aionkin puhua ympäristön saastumisesta. Se on sananakin paljon lähempänä jokaista kuin kaukainen ilmastonmuutos. Ilmastoa voidaan mitata vain niin pitkillä ajanjaksoilla, ettei sata vuotta taaksepäin tunnu missään. Saastumisen voi kuitenkin kuka tahansa erkkipetteri huomata verratessaan nykyistä maisemaa edelliseen. Onko joki samea, eikö puut enää kasva naavaa.

Ihmisiä on viimeisten vuosien aikana kehotettu lajittelemaan, sulkemaan valot ja hanat tarvittaessa, sillä pienilläkin teoilla on merkitystä. Mutta kun ne pienet jutut ei vaan riitä. Kun Talvivaaran kaivos saa laskea jätevesiä vesistöihin ja siinä samalla tuhota järviä (neljä järveä on jo käyttökelvottomia ja kaksi muuten likaantunutta), alkaahan se pikkasen ihmetyttää miksi mummon täytyy ostaa joku kymppitonnin suodatinhärveli jottei vaan saastuta.

Tavalliset tallaajat kohtaavat niin monia epäoikeudenmukaisuuksia, että he ovat turtuneet ympäristösaarnoihin. Se on vain osa niistä vääryyksistä, mitä he näkevät päivittäin. Muutama mainitakseni:
Sosiaalitoimistosta ei saa asumistukea, jos on liian pieni tai liian vanha asunto hintaan nähden, vaikka se on alueen halvin mahdollinen. Lehdessä saa kirjoittaa suomalaissyntyisistä pilkkaa, mutta blogissa ulkomaalaistaustaisten haukkumisesta saa tuomion. Töissä käyvä saa käyttörahaa vähemmän kuin pelkästään sosiaalituella elävä. Opiskeluelämä pitenee ja pitenee, mutta mitään takeita työn saamisesta ei ole. Edellä mainitut olivat kaikenlisäksi vain parin viime viikon huomioitani – kaikkien epäoikeudenmukaisuuksien ja epäloogisuuksien listaamisen minulta menisi koko yö, eikä sekään varmaan riittäisi.

Vaikka ihmiset ovatkin kyllästyneitä, ei kyse ole siitä, ettei välitetä. Minun on tosin tunnustettava, että eivät kaikki välitä samalla tavalla ja samalla määrällä, mutta maailman saastuminen koskettaa kaikkia. Se koskettaa universaalisti kaikkia, asui sitten siperiassa, keskieuroopan metropoleissa, aasian nousukasmaissa, afrikan kehityismaissa tai amerikan ihmemaassa.

Kalastusta harrastavat harmittelevat, kun kalakanta on yksipuolistunut ja kaikki taimenet ovat istutettuja, uijia harmittaa rannan rehevöityminen ja veden sameus. Lintubongaria kiukuttaa, kun jotkut linnut eivät enää palaa aikaisemmille pesimäpaikoilleen, kun oikeanlaista ravintoa ei ole saatavissa ympäristön muuttumisen takia. Ja kaikkia häiritsee joka puolella lojuvat roskat.

Lopulta saastuminen vaikuttaa siihenkin sohvaperunaan, jonka perunamuussi ei maistukaan samalta kuin ennen, kun maaperä on niin köyhtynyt että on pakko käyttää rutkasti ravinteita. Eikä se kalatarhalohi edes maistu yhtä hyvältä kuin se tuore, vapaa versio.

Kukaan ei vaan kerro miten voisi oikeasti vaikuttaa, kun ei auta ketä tahansa äänestää. Nytkin vihreät, joiden piti olla ympäristöpuolue, ovat profiloituneet enemmän homopuolueeksi. Kaiken lisäksi menivät ydinvoimamyönteiseen hallitukseen, vaikka sanoivat etteivät menisi. Kaikki vaan ovat liian takinkääntäjiä tai sitten vaan liian nössöjä.

Miten asioihin voi sitten vaikuttaa, jos ne pienet teot eivät riitä? Tietenkään niitä pieniäkään tekoja ei pidä lopettaa, vaikka ne tarpeettomilta tuntuisivatkin, mutta on keskityttävä suurempiin linjoihin. Jos äänestamisellä ei ole merkitystä, niin miten se on mahdollista?

Täytyy vain VAATIA yrityksiltä ja hallitukselta toimintaa.

// Derpderp, tässä piti olla enemmän selitystä noista mitä voisi tehdä - hommeleista, mutta lukekaa nyt ensin vaan hirveää ragetusta :D Nyt olen liian väsynyt aivotoimintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti